Erkende vakopleiding

Je kan bij ons ook een professionele vakopleiding volgen tot costumier en daarna de vervolgopleiding tot coupeur. Met het erkende diploma kan je in de textielbranche aan de slag. Hiervoor zijn geen speciale vooropleiding eisen. Lees meer op www.modevakschoolamsterdam.com.

Kosten

Het lesmateriaal voor de opleiding costumier kost € 76,50 per deel + € 28 inschrijfgeld (5 delen in totaal). Je ontvangt hiervoor: de lesboeken, het teken- en overtrekpapier, de showtassen waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, alle benodigde stoffen en fournituren om alle werkstukken te maken, potlood en gum, een 4-kleuren balpen, een metermaatje op 1/4 schaal, een liniaal, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Naast dit lespakket betaal je ook nog je maandelijkse lesgeld van € 75,- per maand. De opleiding is in 1 a 1,5 jaar te volbrengen, afhankelijk van hoe snel je werkt.

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd Costumière. Het examengeld bedraagt € 85,-. Het examen is niet verplicht.

Lestijden

De lessen voor de opleiding costumiere zijn op maandagmiddag of dinsdagmiddag van 12:00 tot 14:00. Naast deze 2 uur per week les ben je nog gemiddeld 4 uur per week kwijt aan uw huiswerk.
De klassen zitten inmiddels helemaal vol, maar je kan je aanmelden voor de wachtlijst. Zodra er een plekje vrijkomt nemen wij contact met u op.

Inhoud

De opleiding costumier bestaat uit 5 delen:

Deel 1
Patroontekenen van heel veel verschillende rokken. In de praktijklessen worden alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen behandeld.

Deel 2
Patroontekenen van heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de praktijklessen leer je alle voorkomende naaitechnieken die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

Deel 3
Patroontekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook alle bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

Deel 4
Patroontekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

Deel 5
Hier worden een aantal niet dagelijkse kledingstukken getekend en gemaakt zoals luxe lingerie en badkleding en een trainingspak. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis. Alle getekende patronen en naaiwerkstukken worden bijeengebonden zodat je na de opleiding te hebben gevolgd een mooi naslagwerk hebt waarin je altijd alles terug kunt vinden.