Veelgestelde vragen

Wat voor naaimachine kan ik het beste aanschaffen?

Als je een budget hebt van 100€ kun je het beste een oude machine uit de jaren ‘70 of ’80 van marktplaats nemen. Dat zijn onverwoestbare modellen, en kunnen nog wel 20 jaar mee. Ik ben geen fan van de 150€ modellen van singer: die zijn niet stevig. Als er iets stuk gaat zal de machinereparateur het meestal niet de moeite waard vinden om te repareren: zonde van je geld.
Voor 250€ kan ik je een nieuwe machine van het merk ‘Janome’ aanbevelen (https://www.naaimachines.nl/machines/naaimachines/janome/). De JR 1012 is een machine met een sterke motor. Maar als je echt wilt gaan naaien wordt je veel gelukkiger van de janome 425, dat is een machine  met een beter transport en iets meer vrijheid in steekkeuze.
Zelf werk ik het liefst met een Pfaff, maar die prijzen liggen nog nóg wat hoger: vanaf 500€ bijvoorbeeld voor een Pfaff Passport (https://www.naaimachines.nl/machines/naaimachines/pfaff1/pfaff-passport-20-naaimachine/ ). Pfaff heeft heel fijn een ingebouwd boventransport. Andere merken verkopen daarvoor losse voetjes, maar de ingebouwde transporteur werkt het fijnst. Dit merk je vooral als je meerdere lagen dikkere en juist dunnere stoffen naait. Bovendien kun je met deze machines de naai-snelheid goed instellen: voor beginners fijn om stapvoets op gang te komen, voor gevorderden fijn om de lastige naadjes mooi te stikken.

Hoe lang is de wachttijd voor de wekelijkse naailessen?

De wachtlijst voor de wekelijkse naailessen is heel lang, ik heb momenteel zelfs een inschrijfstop voor de wachtlijst.

Daarom heb ik 3 workshops in het leven geroepen:

Absolute Beginners, Beginners 2, en Beginners 3. Op de website staat wat er allemaal langskomt in de workshops, je kan je daar ook aanmelden. Na de eerste workshop weet je precies hoe de naaimachine werkt en weet je hoe je hem moet instellen bij verschillende stoffen, je oefent ook een beetje met naaien door zelf een tasje te maken. Als je alle beginners workshop  gevolgd hebt, heb je voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan met het maken van je eigen kleding.  Met behulp van youtube kan je dan zelf aan de slag en heb je mij eigenlijk niet meer nodig.

Hoe lang is de wachtlijst voor de opleiding?

De lengte van de wachttijd wisselt erg. Zodra er weer nieuwe plekken beschikbaar komen ontvangt iedereen op de wachtlijst een bericht. Hierop kan je reageren, maar als de timing voor jou niet goed is reageer je gewoon niet. degene met de langste wachttijd krijgt een plek. Op deze manier kan het zomaar gebeuren dat iemand die maar een paar maanden op de wachtlijst staat toch al een plek krijgt. Gemiddeld is de wachttijd echter 6 maanden.

Een opleiding, is die er ook? Wat houdt dat dan in?

Ja inderdaad, je kan bij ons tegenwoordig ook een vakopleiding volgen zodat je professioneel als coupeuse aan de slag kan. Kijk voor meer inhoudelijke informatie op de website van onze modevakschool.

Wat voor naai ervaring moet je hebben voordat je aan de opleiding begint?

Je kan pas aan de opleiding beginnen als je basic kledingstukken zoals een rok, jurk, bloes en broek zelfstandig in elkaar kunt zetten. Dat betekent dat je weet wat een beleg is, hoe je een voering knipt en hoe je steekzakken maakt en dergelijke. Maar je hoeft niet persee alles al te kunnen voordat je bij mij aan de slag gaat. We kunnen ook de eerste maanden nog wat bijspijkeren. Ik heb een aantal workshops om beginners op gang te helpen. Als je die volgt in de periode dat je op de wachtlijst staat dan kan dat je een hoop lestijd (en dus lesgeld) besparen.  www.naailesamsterdam.com/workshops

Heeft het zin om de workshops te volgen als je toch uiteindelijk op les wilt of de opleiding wilt volgen?

Ja dat heeft het zeker, het is zelfs heel erg aan te raden. Alles wat je al weet vóórdat je de les in stapt hoef je immers niet meer te leren.

Met het volgen van deze workshops leer je in heel korte tijd heel veel, daarmee bespaar je veel lestijd en uiteindelijk dus ook veel lesgeld. Mocht je na het volgen van de workshops besluiten dat je de opleiding wilt gaan doen, dan kan je vrijstelling krijgen voor een van de opdrachten. Dus het is zeker de moeite waard om de workshops te volgen…

Zijn er voor de opleiding ook lessen in de avond?

In principe zijn de avondlessen voor de hobbyisten, maar als het echt niet anmders kan maak ik een plekje voor je op een avond.

Voor de opleiding moet je ook rekening houden met gemiddeld 8 uur per week huiswerk, dus als je fulltime werkt is dat vrij intensief.

Kan ik in de wekelijkse naailessen ook leren patroontekenen?

Ja in de wekelijkse lessen kun je kiezen wat je wilt leren. We kunnen in overleg een planning maken zodat alles wat je zou willen leren aan bod komt. Dat kan patroon tekenen zijn, personaliseren van patronen, of werken met rekbare stoffen, of inkorten van broeken etc.

Kan je voor de deur parkeren?

Er zijn altijd wel plekken voor de deur, maar parkeren is net als overal in Amsterdam vrij prijzig. In de avond zit de overtoom potdicht, dan kun je beter bij het Surinameplein al een woonwijk inschieten en daar een plekje zoeken, dan is het nog 5 minuten lopen.

Naailes Amsterdam
barbara@naailesamsterdam.com
Derde Kostverlorenkade 34
Amsterdam

Heb je vragen? Kijk dan voordat je ons mailt even of jouw vraag hierboven al wordt besproken. Bezoeken kan alleen op afspraak.